family day...

hai hai hai...haha...happy nye...hari nie ade family day kat keratong..memang sangat syok..walaupun 1st time tapi best..smue spoting.tema warne purple...aku join acare bawak bola ping pong pakai sudu...dapat number 2..pastu acare bawak motor slow, malangnye kalah..haha..maklumlah aku kan minah rem..pe barang bawak motor slow..hehee..banyak hadiah family aku dapat..acare paling best pakaian beragam..macam2 ragam ade..anak makde juare..paling cun..pakai gaun pengantin..ape lagi,ramai la yang minat bergambar sampai tercabot sanggul..hehe..lucu betol..last skali acare makan2..untuk ahli family yang lahir bulan 7 nie ade lah di sediekan kek..untungnye..tapi tak pe lah,sebab aku tak makan kek..ehehe..maklong kate,tahun nie buad kat keratong..cadangnye tahun depan nak buad dekat melake plak..harap2 jadi lagi tahun depan..seronok dapat kumpol ngan family macam tu..walaupun penat tapi bebaloi baloi..hehe..

Selembut Tutur Bicara


jangan lupa LIKE fan page Fara tau

0 00 tulisan hikmat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nasihat Buat WanitaEMPAT KUNCI KEBAHAGIAAN

Hadis :
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:":Empat perkara yang membawa kebahagiaan iaitu wanita yang solehah, rumah yang luas, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa.!" Riwayat Ibnu Hibban

Huraian :
i) Kehidupan yang selesa adalah suatu bentuk kehidupan yang dialu-alukan oleh Islam di mana kehidupan yang sempurna memerlukan empat elemen asas yang penting iaitu:

a) Wanita yang solehah- iaitu isteri yang baik yang dapat menguruskan keluarga dan rumahtangga dengan sempurna.

b) Rumah yang luas yang boleh memberikan keselesaan untuk bermesra dengan keluarga dan anak-anak di samping dapat melapangkan fikiran dengan baik dan tenang.

c) Jiran yang baik kerana jiran merupakan orang yang paling rapat selepas sanak saudara dan keluarga. Jiran yang baik dapat menjamin keharmonian hidup bermasyarakat sehinggakan ikatan kejiranan itu boleh bertukar seakan-akan sebuah kelurga yang kasih-mengasihi dan saling mengambil berat di antara satu sama lain.

d) Kenderaan yang selesa kerana ia memberikan kemudahan dalam segala urusan.

ii) Antara tabiat buruk yang mengancam kebahagiaan hidup ialah berfoya-foya dengan kehidupan mewah, boros harta dan membazir ketika berbelanja. Tabiat ini sering disebut dalam al-Quran sebagai punca kehancuran beberapa umat yang terdahulu.

iii) Kemewahan hidup berbeza antara satu zaman dengan zaman yang lain, mungkin mewah pada suatu ketika dahulu, tidak dianggap mewah pada hari ini, kerana perbezaan masa, suasana dan pendapatan menjadikan ukuran kemewahan turut berbeza.